27 Ocak 2014 Pazartesi

54 Yıl Süren Maraton

Shizo Kanakuri, 1891 Japonya doğumlu bir atlet. Japonya'nın en iyilerinden ve ülkesinde "maratonun babası" olarak anılmakta.

Kanakuri, 1912 Stockholm Olimpiyatları'na Japonya'nın gönderebildiği iki yetenekli atletten biriymiş. Maratonun yapıldığı gün beklenin üzerinde bir sıcaklık -40 derece- varmış. Bu yüzden koşucuların yarısından fazlası
hipertermi*ye girmiş. Sıcaklığın üstüne yaptığı uzun yolun yorgunluğu ve yerel yemeklerle ilgili yaşadığı problemler de eklenince Shizo Kanakuri parkurun yarısında bilincini kaybetmiş. Çiftçi bir aile onunla bir süre ilgilenmiş. Kanakuri daha sonra maraton yetkililerine haber vermeden Japonya'ya dönmüş. İsveçli yetkililer 50 yıl boyunca Shizo Kanakuri'nin maraton esnasında kaybolduğunu düşünmüşler. Japonya'da yaşamaya devam ettiğinin anlaşılması tam 50 yıl almış. 1966 yılında bir İsveç televizyon kanalı onunla irtibata geçip şimdi yarışı bitirmek isteyip istemediğini sormuş. Bu sırada 65 yaşında olan Kanakuri teklifi kabul etmiş. İsveç'e gidip yarışı bitirmiş. Böylece yarışı bitirmesi tamı tamına 54 yıl, 8 ay, 6 gün, 5 saat, 32 dakika and 20.379 saniye sürmüş.
Kanakuri yarışı bitirdiğinde şöyle demiş: "Uzun bir yolculuktu. Buraya gelene kadar evlendim, 6 çocuğum ve 10 torunum oldu."

Aşağıdaki fotoğrafta bitiş çizgisinden geçerken görülüyor.

Kanakuri, 92 yaşında Japonya'da vefat etmiş.


*Hipertermi: vücut sıcaklığı 41 °C veya daha yüksek bir değere yükseldiğinde ortaya çıkan ve termoregülatör mekanizmaların bozulmasına, sıcak çarpmasına yol açabilen bir durumdur. (vikipedi)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder